• Presidenttikisan yllättäjä

  Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaan kirjoittajavieraspalstalla 17.7.2017.

  Ensi vuoden alussa pidetään seuraavat presidentinvaalit. Julkisessa keskustelussa suuri mielenkiinto on kohdistunut SDP:n ehdokasasetteluun. Jutta Urpilaisen ja Eero Heinäluoman kieltäydyttyä ehdokkuudesta puoluejohto ryhtyi kysymään esityksiä ehdokkaaksi puolueen paikallisyhdistyksiltä.

  Vaaditun kannatuksen onnistuivat keräämään määräaikaan mennessä ehdokkuutta tavoittelevat kansanedustajat Tuula Haatainen, Maarit Feldt-Ranta ja Sirpa Paatero. SDP:n puoluehallitus asetti tämän kokeneen kolmikon ehdolle elokuussa järjestettävään jäsenvaaliin, jossa puolueen presidenttiehdokkuus lopulta ratkaistaan. SDP onkin ainoa puolue, jossa käydään jäsenvaali ehdokkaan valitsemiseksi.

  Pidän tärkeänä, että SDP asettaa oman ehdokkaansa presidenttikisaan. Vaaleissa, niin presidentinvaaleissakin, on aina kyse ennen kaikkea vaihtoehtojen tarjoamisesta. Jos vaihtoehtoja ei ole, kuihtuu myös vaaleihin oleellisesti kuuluva keskustelu arvoista ja tärkeistä asioista. Oman ehdokkaan avulla tuodaan myös linja esiin Suomen, Euroopan ja maailman suunnasta.

  Oma suosikkini SDP:n presidenttiehdokkaaksi on puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta. Hän täyttää presidenttiehdokkaan vaativat saappaat erinomaisesti. Hänellä on pitkä kokemus politiikan eri tehtävistä ja osaamista, jota vaativassa tehtävässä tarvitaan. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla hänellä on erityisen hyvät kontaktit pohjoismaisiin toimijoihin. Uskon, että Maarit Feldt-Rannalla on kaikki edellytykset olla presidentinvaalien suurin yllättäjä.

  Feldt-Rannan johtoajatus siitä, että Suomen tulisi ottaa vahvempi rooli globaalien kysymysten ratkaisijana, on kunnianhimoinen. Keskinäisriippuvuuden maailmassa oma turvallisuutemme on yhä enemmän sidoksissa ihmiskunnan kohtalonkysymyksiin. Ilmastonmuutoksen torjunnassa, globaalin yhdenvertaisuuden, demokratian ja rauhan edistämisessä voisimme olla aktiivisempia. Näissä asioissa pienikin valtio voi olla suurvalta.

  SDP saa varmasti pätevän ehdokkaan presidentinvaaleihin. Kaikki jäsenvaalin ehdokkaat ovat ystäviäni ja heidän osaamiseensa voin luottaa. Kuka tahansa kolmikosta valitaankin, niin hänen eteen tulen tekemään vaalityötä.

   

  Joona Räsänen

  Kansanedustaja (sd.)

Vanhemmat artikkelit

Kuntavaalien jälkeen on tekojen aika

Kirjoitus on julkaistu 7.6.2017 Länsi-Uusimaan yleisönosastolla. Tänään alkaa Lohjalla uusi valtuustokausi. Luottamustehtävät on saatu jaettua ryhmien kesken ja ryhmät ovat valinneet omat ehdokkaansa eri tehtäviin. Kaupunginvaltuuston kokous sitten valitsee tältä pohjalta eri toimielimet. On ymmärrettävää, että vaalien jälkeiset neuvottelut ja niiden lopputulos herättävät aina jonkin verran tunteita. Kaikki halukkaat eivät saa toivomaansa paikkaa. Nyt kun henkilövalinnat… Lue koko artikkeli »

Hallintarekisteri on uhka avoimuudelle

Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaan kirjoittajavieras-palstalla 18.5.2017 Julkisuudessa on viime viikkoina kiistelty kiivaasti hallituksen hallintarekisterihankkeesta. Paljon puhuttanut hallintarekisteri liittyy arvo-osuusjärjestelmää koskevaan lakiesitykseen, jolla Suomi panee täytäntöön EU:n arvopaperikeskusasetusta. Esityksen ongelma on, että se sallisi suomalaisille omistusten siirtämisen ulkomaisiin hallintarekistereihin, mikä ei tällä hetkellä ole ollut mahdollista. Asiantuntijat ovat kritisoineet hallitusta runsaasti siitä, että se ei ole… Lue koko artikkeli »