• Matti kukkarossa

  Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 30. toukokuuta 2019

  Viime aikoina Lohjan kuntapoliittista keskustelua on hallinnut kysymys kaupungin talouden tasapainottamisesta. Kaupungin taloudellinen tilanne on ollut jo useamman vuoden vaikea. Vuosikatteemme on kymmenen miljoonaa euroa huonompi, kuin menojen ja investointien rahoittaminen kestävästi edellyttäisivät. Tästä syystä kaupunginvaltuusto päätti toukokuun kokouksessa tasapainotusohjelmasta, jolla vuosikatettamme pyritään parantamaan vajaalla yhdeksällä miljoonalla eurolla kaupungin menoja vähentämällä ja tuloja lisäämällä. Ikävät päätökset näkyvät jokaisen asukkaan arjessa.

  Syynä taloutemme haasteisiin on raskas käyttötalous ja mittava investointitarve. Toimintakulut kasvavat vuosittain enemmän kuin tulopohjan puolesta on varaa. Investointitarve taas johtuu lukuisista sisäilmaongelmista ja vanhentuneen rakennuskannan korjauksista. Monien palveluiden osalta käytämme merkittävästi enemmän rahaa, kuin muut kunnat keskimäärin.

  Emme ole ensimmäistä kertaa näiden asioiden äärellä. Esimerkiksi viimeisen kuuden vuoden aikana Lohjalla on nostettu veroja ja maksuja, juustohöylätty menoja sekä karsittu palveluverkkoa. Samassa ajassa kaupungin velkataakka on kasvanut muita kuntia nopeammin ja tuplaantunut. Näillä toimenpiteillä olemme pitäneet nenän juuri ja juuri vedenpinnan yläpuolella, mutta se ei pidemmän päälle auta. Taloudellisen tilanteen näkökulmasta olemme tehneet liian vähän ja liian myöhään.

  Talouden tasapainottaminen ei ole koskaan helppoa, katsoo sitä sitten asukkaiden, kaupungin henkilöstön tai päätöksentekijöiden näkökulmasta. Päätöksentekijät on kuitenkin valittu vaaleilla juuri sitä varten, että tässäkin vaikeassa tilanteessa kykenemme viitoittamaan tien eteenpäin. Tärkein kysymys kuuluukin, olemmeko valmiita tekemään tarvittavat päätökset vai laitammeko pään pensaaseen? Ongelmat eivät katoa minnekään sillä, että niitä siirretään aina vain eteenpäin.

  Poliittisilta ryhmiltä vaaditaan nyt myös selkärankaa. Irtopisteiden keräämisellä kaupungin talous ei korjaannu. Jokainen ryhmä ilmoitti olevansa valmis kymmenen miljoonan euron vuosittaiseen sopeutukseen, mutta tästä tavoitteesta jäätiin jälkeen. On ymmärrettävää, että yksittäisistä keinoista olemme erimielisiä, mutta silloin pitäisi olla valmiutta esittää vaihtoehtoja. Nyt niitä on näkynyt harvakseltaan. Mikäli tämä meno jatkuu, niin edessä on vain veronkorotusten tie.  

  Kaikkien kannalta olisi parasta, että eri poliittiset ryhmät löytäisivät aimo annoksen lisää yhteistyökykyä ja ratkaisukeskeisyyttä. Näin pääsisimme vuosittaisesta talouden epävarmuudesta kestävälle pohjalle, kehittämään kaupunkia ja vahvistamaan Lohjan vetovoimaa.

  Joona Räsänen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd)

Vanhemmat artikkelit

Muutos alkaa tänään

Tänään on kansanvallan juhlapäivä. Vaalipäivä. Eduskuntavaalit ovat monella tapaa tulevaisuusvaalit. Vaaleissa suomalaiset saavat valita, millä tavalla kuljemme yhdessä kohti tulevia vuosikymmeniä. Haen kansan luottamusta jatkaa kansanedustajana.   Lisätään työtä ja kasvua, pidetään Suomi turvallisena, kehitetään yhteiskuntaa oikeudenmukaisesti ja ratkaistaan tulevaisuutemme kannalta keskeiset haasteet. Sosialidemokraatit ovat luoneet selkeän tulevaisuusvision. Haluamme kehittää ja uudistaa suomalaista hyvinvointivaltiota niin,… Lue koko artikkeli »

Nyt on asetettava ihminen markkinoiden edelle

Jos Sipilän jo edesmenneen hallituksen perintö pitäisi tiivistää johonkin, se olisi sokea usko markkinoiden itseohjautuvuuteen. Tämä usko on leimannut erityisen voimakkaasti useita ehkä hyvääkin tarkoittaneita, mutta epäonnistumisiin päättyneitä hankkeita kuten sote-uudistusta ja taksimarkkinoiden vapauttamista. Markkinamekanismia voidaan hyödyntää tehokkaasti monessa asiassa ja sen avulla on Suomessakin luotu paljon hyvinvointia. Mutta tällä hallituskaudella markkinat eivät ole olleet… Lue koko artikkeli »