Heinäkuun uutiskirje

Julkaistu kategoriassa Yleinen.

Tässä uutiskirjeessä:

  • Hallituksen maakunta- ja sote-uudistus lykkääntyy vuodella
  • Eduskunnan kevätistuntokausi päättyy
  • Mukavaa kesää kaikille!

Antoisia lukuhetkiä uutiskirjeen parissa!

Hallituksen maakunta- ja sote-uudistus lykkääntyy vuodella

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai tiistaina päätettyä tulevista aikatauluistaan hallituksen sote-lakipaketin käsittelemiseksi. Valiokunta päätyi kokoontumaan perustuslakivaliokunnan edellyttämien lakimuutosten käsittelemiseksi heinäkuun ensimmäisellä viikolla sekä myöhemmin elokuussa. Valiokunnan aikataulu tarkoittaa käytännössä sitä, että maakunta- ja sote-uudistuksen voimaantulo siirtyy vuoteen 2021. Samalla maakuntavaalien järjestäminen lykkääntyy eduskuntavaalien jälkeiseen aikaan.

Maakunta- ja sote-uudistuksen siirtyminen vuodella on iso takaisku hallituksen suunnitelmiin. Mitään takeita ei ole siitä, että seuraava hallitus toimeenpanisi hallituksen kaavaileman uudistuksen Sipilän hallituksen esittämässä muodossa. Erityisesti sote-malliin sisältyvä laaja valinnanvapaus on kokonaisuus, johon useammallakin oppositiopuolueella on perusteltuja näkemyksiä puuttua. Nähtäväksi jää, miten sote-uudistuksen ympärillä edelleen jatkuva epävarmuus vaikuttaa hallituksen kokoonpanoon ja kykyyn viedä uudistus eteenpäin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä lopulta täysistunnossa suuressa salissa tulevana syksynä.

Eduskunnan kevätistuntokausi päättyy

Eduskunnan kevätistuntokausi päättyy kesäkuun viimeisellä viikolla. Kulunut kevät on ollut tapahtumarikas. Maakunta- ja sote-uudistuksen käänteet, tiedustelulakien käsittely sekä monet muut kysymykset ovat puhuttaneet paitsi eduskunnassa, myös laajemmin julkisuudessa. Hallituksen ja opposition välisissä voimasuhteissa on myös pitkin vuotta tapahtunut erilaisia muutoksia joidenkin kansanedustajien puoluevaihdosten johdosta. Myös kaksi uutta eduskuntaryhmää on perustettu.

Kuluneen kevään jäljiltä tuleva politiikan syksy tuleekin olemaan erittäin mielenkiintoinen. Hallituksen enemmistö eduskunnassa on kaventunut jo niin pieneksi, että sen on käytännössä välttämätöntä saada jokaisen hallituspuolueen kansanedustajan ääni taakseen, mikäli se tahtoo viedä läpi sote-uudistuksen kaltaisia kiistanalaisia hankkeita. Vastaavaa tilannetta, jossa koko kansakuntaan merkittävästi vaikuttavaa uudistusta viedään eteenpäin näin niukan enemmistön turvin, ei ole koskaan aikaisemmin nähty.

Mukavaa kesää kaikille!

Heinäkuussa arkin aherrus päättyy ja on kesätauon aika. Kesälläkin osallistun aktiivisesti eri tapahtumiin ja olen tavattavissa esimerkiksi Porin SuomiAreenalla heinäkuun kolmannella viikolla. Nähdään siis kesälläkin ajankohtaisten asioiden ja kuulumisten merkeissä! Tämä uutiskirje ilmestyy seuraavan kerran elokuussa.

PS. Tiedusteluja syksyn opastetuista kierroksista eduskuntaan otetaan jälleen vastaan. Pyrimme parhamme mukaan mahdollistamaan jokaiselle eduskuntavierailusta kiinnostuneelle ryhmälle tilaisuuden saapua tutustumaan eduskuntaan. Mikäli olet kiinnostunut eduskuntavierailusta ensi syksynä, olethan yhteydessä avustajaani Eemeli Peltoseen osoitteeseen eemeli.peltonen@eduskunta.fi.

Kommentit

kommenttia