Katse eteenpäin

Julkaistu kategoriassa Blogi.

Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 4. toukokuuta 2021

Tällä vaalikaudella Lohjan kuntapolitiikkaa ovat hallinneet päätökset talouden tasapainottamisesta. Tarve päätöksille on syntynyt siitä yksinkertaisesta syystä, että menomme ovat olleet suurempia kuin tulomme. Samalla investointimme ovat kasvaneet, kun olemme taistelleet, varsinkin koulujen, sisäilmaongelmia vastaan. Näissä molemmissa asioissa olemme pitkälti onnistuneet, vaikka työtä riittää edelleen. Taloudellista tilannettamme ovat myös helpottaneet nykyisen hallituksen päätökset, jotka olleet varsin toisenlaisia, kuin kahden edeltävän hallituksen.

Päätökset talouden tasapainottamisesta eivät koskaan ole mukavia. Ne näkyvät tavalla tai toisella jokaisen kuntalaisen arjessa. Vaikka monia päätöksiä on vastustettu, niin vaihtoehtoja niille ei ole esitetty.

Talouden tasapainottamisen mittaluokkaa voi kuvata siten, että ilman näitä päätöksiä jokaisen lohjalaisen kunnallisveroprosentti olisi 1,5 prosenttiyksikköä suurempi. Jo nyt Lohjalla on korkeampi veroprosentti, kuin pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Espoossa keskituloinen palkansaajapariskunta maksaa vuodessa yli 2000 euroa vähemmän veroja kuin Lohjalla. Tämän eron kasvattaminen veronkorotuksilla tuskin lisäisi Lohjan vetovoimaa.

Samalla Suomen väestörakenteessa tapahtuvat muutokset näkyvät myös Lohjalla. Syntyvien ikäluokkien koko on suurinpiirtein puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja samaan aikaan väestömme ikääntyy kovaa vauhtia. On selvä, että näillä muutoksilla on vaikutuksia muun muassa palveluverkkoon ja palveluiden tarpeeseen. Tätä eivät valitettavasti ole kaikki Lohjalla myöntäneet.

Vaikka olemme tasapainottaneet talouttamme, niin moni asia on Lohjalla todella hyvin. Tarjoamme esimerkiksi enemmän opetusta lapsille ja nuorille kuin naapurikunnat, Lohjalla rakennetaan uutta enemmän kuin pitkään aikaan, muuttotappio on kääntynyt vihdoin muuttovoitoksi ja viimeisempänä olemme olleet koronarokotusten järjestämisessä Suomen kärkeä.

Nyt on syytä kääntää katse eteenpäin. Seuraavalla vaalikaudella keskiöön on nostettava Lohjan elinvoimaisuuden parantaminen. Esimerkiksi kaavoituksen ja lupaprosessien täytyy olla sellaisia, että ne mahdollistavat yksityiset investoinnit jouhevammin, julkisissa investoinneissa on priorisoitava elinvoimaa lisääviä hankkeita ja meidän on hyödynnettävä Lohjan mainetta luonto-, järvi- ja liikuntakaupunkina paremmin. Lohjalla on paljon mahdollisuuksia menestyä, kunhan vain tartumme niihin.

Joona Räsänen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd)

Kommentit

kommenttia