Kesäkuun uutiskirje

Julkaistu kategoriassa Yleinen.

Kesäkuun uutiskirje

Tässä uutiskirjeessä:

  • Epävarmuus hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen ympärillä jatkuu
  • Eduskunnan kevätistuntokausi lähestyy päättymistään
  • Valmistautuminen eduskuntavaaleihin on alkanut
  • Eduskunnassa puhuttua

Antoisia lukuhetkiä uutiskirjeen parissa!

Epävarmuus hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen ympärillä jatkuu

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausunto hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen valinnanvapaudesta valmistui viime viikolla. Valiokunta otti lausunnossaan odotetusti kantaa hallituksen valinnanvapausmallin perustuslainmukaisuuteen ja siihen, mitä muutoksia esitettyyn malliin tulisi tehdä.

Lausunnossaan perustuslakivaliokunta totesi, että esitykseen sisältyy edelleen monia perustuslaillisia ongelmia. Näiden ongelmien korjaamiseksi valiokunta esitti niin pienempiä kuin suurempiakin korjauksia, jotka kuitenkin voitaisiin tehdä myöhemmän käsittelyn aikana eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.

Valiokunnan keskeisimmät muutosvaatimukset koskivat valinnanvapauden vaiheistusta ja sote-mallin rahoitusta. Hallituksen uudistuksen aikataulua on muutettava siten, että perustuslaissa turvatut yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut eivät vaarannu. Samalla siirtymäkautta valinnanvapauteen tulee pidentää olennaisesti ja sen toteuttamisaikataulu jää vielä tässä vaiheessa täysin epämääräiseksi.

Aika näyttää, miten pitkään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta joutuu käyttämään aikaa perustuslakivaliokunnan edellyttämien muutosten tekemiseen. Tässä vaiheessa varmaa on kuitenkin se, että ainakin maakuntavaalit siirtyvät lokakuulta myöhemmäksi. Tässä tilanteessa lakien käsittelyä eduskunnassa ei tulisi vaikeuttaa aikataulupaineilla, vaan antaa eduskunnalle kaikki sen tarvitsema aika käsittelylle.

Pallo on jälleen hallituksella siinä, miten se haluaa sote-uudistusta edistää. Paluu huolella valmisteltuun ja aikataulullisestikin realistiseen asian käsittelyyn on edelleen mahdollista. Siihen todella toivon, että hallitus ymmärtää ryhtyä tässä kansallisesti erittäin tärkeässä uudistuksessa.

Eduskunnan kevätistuntokausi lähestyy päättymistään

Eduskunnan tapahtumarikas kevätistuntokausi lähestyy päättymistään. Sote-uudistuksen käsittelyaikatauluista riippuen eduskunnan on tarkoitus jäädä kesätauolle heinäkuun alkuun mennessä. Työntäyteinen kevät kääntyy siten kesäksi myös kansanedustajilla ja muilla eduskunnan työntekijöillä.

Jos politiikan tulevan syksyn asialistaa ennakoi, niin myös syksyllä riittää paljon puhuttavia asioita eduskunnan käsiteltäväksi. Maakunta- ja sote-uudistuksen kohtalonhetket nähdään syksyllä, jos eduskunta ehtii käsitellä lopulliseen täysistuntokäsittelyyn esitetyt lait. Lisäksi tiedustelulait ja tulevan vuoden talousarvio tulevat eduskunnan käsiteltäviksi ensi syksyn aikana.

Valmistautuminen eduskuntavaaleihin on alkanut

Valmistautuminen kevään 2019 eduskuntavaaleihin on alkanut täydellä tarmolla. Uudenmaan sosialidemokraattisen piirin jäsenvaalin jälkeen on aika ryhtyä suunnittelemaan vaalityötä kohti tulevia vaaleja. Jokaisen panosta tulevaan vaalityöhön tarvitaan, jotta SDP nousisi Suomen suurimmaksi puolueeksi.

Olen käynnistänyt myös oman vaalityöni Länsi-Uudellamaalla. Mukaan vaalityöhön ovat tervetulleita kaikki yli kuntarajojen. Olisitko kiinnostunut lähtemään mukaan? Jos haluat lähteä mukaan eduskuntavaalikampanjaani, voit olla yhteydessä eduskunta-avustajaani Eemeli Peltoseen osoitteeseen eemeli.peltonen(a)eduskunta.fi. Vielä ei tarvitse tietää, mitä lopulta kampanjassa haluaa tehdä. Kaikille kiinnostuneille kyllä löytyy mielekästä tekemistä kampanjan merkeissä.

 

Kommentit

kommenttia