Nyt on asetettava ihminen markkinoiden edelle

Julkaistu kategoriassa Blogi.

Jos Sipilän jo edesmenneen hallituksen perintö pitäisi tiivistää johonkin, se olisi sokea usko markkinoiden itseohjautuvuuteen. Tämä usko on leimannut erityisen voimakkaasti useita ehkä hyvääkin tarkoittaneita, mutta epäonnistumisiin päättyneitä hankkeita kuten sote-uudistusta ja taksimarkkinoiden vapauttamista.

Markkinamekanismia voidaan hyödyntää tehokkaasti monessa asiassa ja sen avulla on Suomessakin luotu paljon hyvinvointia. Mutta tällä hallituskaudella markkinat eivät ole olleet työkalu ihmisten hyvinvoinnin lisäämiseen, vaan ideologinen itsetarkoitus. Markkinoiden ei ole ollut tarkoituskaan toimia ihmisten ehdoilla, vaan ihmisten odotettiin toimivan markkinoiden ehdoilla.

Sote-uudistus oli tästä erinomainen esimerkki. Riippumatta siitä, kuinka monet asiantuntijat kävivät kertomassa, että esitetty malli olisi järjettömän kallis ja muodostuisi tulonsiirroksi muutamalle isolle yritykselle, hallitus ajoi sitä härkäpäisesti aina viimeiseen seinään asti. Toteutuessaan isot yritykset olisivat kuorineet kermat kakun päältä ja todennäköisesti vieneet veroeurot ulkomaisiin veroparatiiseihin.

Taksiuudistuksen hyvää tarkoittava pyrkimys lisätä taksien tarjontaa ja kilpailua hukkui ideologiseen tarpeeseen tehdä kilpailusta sääntelemätöntä. Me kaikki tiedämme, että tavallinen taksiasiakas on kaukana siitä talousteorian kaikkitietävästä kuluttajasta, jolla on rajaton mahdollisuus valita. Siksi lopputulos oli jo etukäteen kaikkien muiden paitsi hallituspuolueiden nähtävillä. Tämä uudistus on johtanut siihen, että moni taksikuljettaja on pistänyt pillit pussiin ja hinnat ovat nousseet. Puhumattakaan niistä lukuisista ongelmista esimerkiksi vammaiskuljetuksista, joista saa lukea lehdistä lähes joka viikko.

Ja samaan aikaan hallituksen pyrkimys markkinoiden vapauttamiseksi on ollut kaikkea muuta kuin johdonmukainen. Taksien kilpailu kyllä vapautettiin, mutta esimerkiksi apteekkarien kohdalla suuriakin monopolivoittoja tuovan alueellisen säännöstelyn avaamista kilpailulle eivät hallituspuolueet pitäneet tarpeellisena. Tietyille elinkeinoille ja omistamisen muodoille räätälöitiin lisää tukia ja veroetuja.

On hyvä muistaa, että tämän markkinaehtoisen linjan takana olivat hallituksessa Keskustan ja Kokoomuksen lisäksi myös Perussuomalaiset.

Tähän linjaan on tultava muutos. Markkinat ovat hyvä renki, mutta huono isäntä. Ihmisen on aina tultava ennen markkinoita.

Ei päinvastoin.

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd)

Kommentit

kommenttia