Vaalien siirto ei romuta demokratiaa

Julkaistu kategoriassa Blogi.

Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 13. maaliskuuta 2021

Kevään kuntavaalit siirtyvät nyt huhtikuulta kesäkuulle. Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit tulivat tähän johtopäätökseen kuultuaan terveysviranomaisten ja oikeusministeriön näkemykset. Varsinaisesti asiasta päättää eduskunta hallituksen esityksen pohjalta. Muualla maailmassa vaaleja on pandemian aikana sekä järjestetty suunnitelman mukaiseti että siirretty.

Luotan siihen, että Suomessa päätös tehtiin pitkän ja perusteellisen harkinnan jälkeen. Keskeisin syy vaalien siirtoon oli, että kuntavaalien järjestämiseen pahenevassa epidemiatilanteessa liittyy sellaisia terveydellisiä ja juridisia riskejä, joita ei voida kokonaan välttää. Tilanne olisi myös voinut vaarantaa demokratian toteutumisen.

Vaalit ovat demokratian perusta ja äänestäjillä on vaaleissa paljon valtaa sekä vastuuta. Niiden siirtämisen pitää olla aina korkean kynnyksen takana. Vaaleja on toki Suomessa siirretty aiemminkin. Viime vuosikymmenellä sekä vuoden 2011 eduskuntavaalit että vuoden 2017 kuntavaalit siirrettiin molemmat huhtikuulle parempien kelien toivossa. Tällä kertaa asia on kuitenkin kahdella tavalla poikkeuksellinen. Ensinnäkin siirtopäätöstä ei ole aiemmin tehty näin lähellä vaaleja ja toisekseen puolueet eivät olleet siirrosta yksimielisiä.

Vaalien siirtäminen on synnyttänyt vilkasta keskustelua. Olen itsekin suhtautunut siirtoon epäilevästi. Eniten siksi, että istuvan valtuutetun ei pidä olla kannattamassa oman kautensa jatkoa poikkeusjärjestelyin. Äänestäjien kuuluu ratkaista nämä asiat, ei lainsäätäjien. Vaalien siirtäminen ilman puolueiden yksimielisyyttä johtaa myös siirron perusteiden kyseenalaistamiseen ja poliittisen motiivin spekulointiin. Ja näinhän on nyt juuri käynyt.

Keskeisten viranomaisten arvioiden sivuuttaminen terveyden ja demokratian vaarantumisesta olisi ollut kuitenkin vastuutonta.Perussuomalaisten kategorisen vastustuksen taustalla näyttääkin olevan enemmänkin omat puoluepoliittiset syyt. Heidän puheensa demokratian romuttumisesta ja Suomesta kehitysmaana ovat tuulesta temmattuja.

Tautitilanteen kehitystä on vaikea ennustaa, mutta rokotustahdin kiihtymisen ja epidemian kausivaihtelun vuoksi kesäkuussa on todennäköisesti parempi tilanne vaalien järjestämiselle. Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin totesi, että on tärkeää jokaisen voida ottaa vaaleihin osaa vailla ylimääräistä huolta ja pelkoa.

Vaalien siirtäminen ei siis romuta demokratiaa. Nyt kannattaakin katse siirtää jo tulevaan. Uusilla valtuustoilla tulee olemaan edessä pitkä ja haastava urakka. Meidän on syytä enemmän puhua siitä, miten näistä haasteista selvitään. Yhdessä.

Joona Räsänen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd)

Kommentit

kommenttia