• Verotuksen avoimuutta voidaan edelleen vahvistaa

  Tänään vietetään jälleen kansallista ”veropäivää”, kun edellisen vuoden verotiedot tulivat julkiseksi. Verotietojen avoimuutta on pidetty tärkeänä tekijänä suomalaisen yhteiskunnan luottamuksen ylläpitämiseksi. Samalla tiedot kertovat meille, miten yhteiskunnan pyörittämiseen tarvittavat eurot kerätään kasaan. Kiitos kuuluu kaikille veronmaksajille.

  Verotuksen avoimuutta voitaisiin silti edelleen vahvistaa. Vaikka Suomen verotiedot ovat kansainvälisessä vertailussa verrattain avoimia, jää meille edelleen merkittävä osa esimerkiksi varakkaimpien henkilöiden tulotietoja puuttumaan, sillä sijoitusyhtiöihin ja esimerkiksi vakuutuskuoriin kertyviä tuloja ei luokitella henkilöiden tuloiksi. Tämä vääristää verotietoja ja vähentää verotuksen läpinäkyvyyttä.

  Siksi verotietojen julkisuutta tulisi parantaa siten, että se koskisi tasapuolisesti kaikkia tuloja. Lisäksi omistustietojen läpinäkyvyyttä pitäisi parantaa. Nykyinen järjestelmä mahdollistaa paitsi tulojen piilottamisen, se jopa kannustaa pahimmillaan aggressiiviseen verosuunnittelun ja tätä kautta verotulojen menetykseen valtiolle.

  Läpinäkyvyyttä voitaisiin lisätä esimerkiksi kirjaamalla verovapaat pääomatulot sekä suuret perinnöt ja lahjat julkisiin verotietoihin. Lisäksi voisimme lisätä suurten omistusten julkisuutta. Näin myös esimerkiksi Venäjää koskevat talouspakotteet toimisivat tehokkaammin.

  Jotta julkista taloutta voidaan kestävästi vahvistaa, tulee veropohjan aukot tilkkiä. Suomessa verotetaan edelleen esimerkiksi varallisuutta ja pääomia palkkatyötä selvästi hellevaraisemmin. Esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkojen veroedusta luopuminen vahvistaisi jo selvästi verotuloja ilman, että verotus vaarantaisi kasvua. 

  Maan hallituksen tietoinen päätös veropolitiikan unohtamisesta osana valtion talouden tasapainottamisessa on johtanut tilanteeseen, jossa valtiontalous säilyy merkittävän alijäämäisenä ja sopeutustoimet kohdistetaan vain epäoikeudenmukaisesti pieni- ja keskituloisille. Sopeutustoimet on kohdistettava oikeudenmukaisesti ihmisten maksukyvyn mukaan.

  Joona Räsänen, kansanedustaja (sd)

Vanhemmat artikkelit

Hallituksen peruttava epäoikeudenmukainen hyvätuloisten veroale

Valtaosa suomalaisista ei anna tukeaan hallituksen kaavailemalle solidaarisuusveron alarajan nostolle. Jopa kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat voittopuoleisesti vastustavat veroalennusta. Hallituksen on syytä perääntyä epäreiluksi koetusta hyvätuloisten veroalesta. Hallituksen omatkin vaikutusarviot todistavat, että hallituksen muukin veropolitiikka hyödyttää eniten suurituloisinta kymmenystä. Tuorein esimerkki hallituksen epäoikeudenmukaisesta linjasta nähtiin kuluneella viikolla, kun sen kaavaileman varainsiirtoveron muutos hyödyttäisi sekin eniten tuloluokista… Lue koko artikkeli »

Oikeudenmukaisuus koetuksella

Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 1. syyskuuta 2023 Varma syksyn merkki on keskustelu valtion budjetista. Esitystä on hyvä peilata ennen eduskuntavaaleja annettuihin lupauksiin. Esimerkiksi kokoomus lupasi lopettaa velkaantumisen ja perussuomalaiset lupasivat olla leikkaamatta pienituloisten etuisuuksista. Kumpikaan näistä lupauksista ei nyt toteudu. Suomen julkisen talouden tilanne on eittämättä vaikea. Viimeiset viisitoista vuotta menojen kasvuvauhti on ollut tulojen… Lue koko artikkeli »