• HUS-yhtymän toimipisteiden lakkautukset estettävä

  Uuden HUS-yhtymän hallitus kokoontuu ensi viikon maanantaina 3.10. käsittelemään mittavia talouden sopeuttamiskeinoja. Listalla on säästöjä vajaan 90 miljoonan euron edestä. Mikäli esitykset toteutetaan, niin esimerkiksi Lohjan ja Porvoon sairaaloiden yhteispäivystykset lopetetaan sekä Raaseporin sairaalan palvelutasoa laskettaisiin entisestään. Lohjalta loppuisivat näin ollen synnytysten lisäksi muutkin päivystystä vaativat toiminnot.

  Säästölistalla on lisäksi myös muun muassa asiakasmaksujen nostaminen, ICT- kulujen vähentäminen, tutkimusmäärärahan leikkaus, henkilöstöetujen pienentäminen ja Malmin sairaalan yhteispäivystyksen lopettaminen.

  On selvää, että mikäli esitetyt säästöt toteutetaan, niin niillä olisi dramaattinen vaikutus meidän kaikkien arkeen, potilasturvallisuuteen ja hoitojonoihin. Voi myös perusteellisesti epäillä, että muiden toimipisteiden lakkauttamisen säästöt joudutaan käyttämään jäljellejäävien toimipisteiden muutosinvestointeihin. Esitetyt säästöt vaarantaisivat myös koko HUS-yhtymän toiminnan.

  Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen päättäjänä en voi mitenkään hyväksyä esitettyjä palveluiden alasajoa. Talouden tasapainotuksessa on edettävä vastuullisemmin. On nimittäin edesvastuutonta koko Uudenmaan ja Helsingin yhteiseltä yhtymältä lähteä sote-uudistuksen voimaantulovuonna karsimaan rankalla kädellä omia palveluitaan.

  HUS-yhtymän alijäämän taustalla on uuden sote-rahoituksen rytmihäiriö, minkä vuoksi Uudenmaan hyvinvointialueiden tulot ovat ensi vuonna menoja alhaisemmat. Yhtymä saa pääosan rahoituksestaan suoraan neljältä Uudenmaan hyvinvointialueelta ja Helsingin kaupungilta. Tilanne korjautuu osittain seuraavina vuosina.

  Nyt on syytä HUS-yhtymän, hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin toimesta löydettävä keinot kriittisimpien palveluiden turvaamiseksi ja lakkautusten välttämiseksi. On hyvä muistaa, että kesällä HUS-yhtymän yhtymäkokous päätti, että muutostarpeet talousarvion raamiin arvioidaan erikseen nyt syksyllä. Myös valtiovallan on tilanteeseen herättävä uudestaan, sillä ongelman juurisyy piilee sote-uudistuksen rahoituslaissa.

  Nyt tarvitsemme malttia, emmekä äkkijarrutusta seuraamuksista välittämättä. Uhkana on, että näillä esitetyillä toimilla sote-uudistus alkaa näyttämään jo taksiuudistukseen verrattavalta kaaokselta, jossa palveluiden käyttäjien luottamus menetetään pitkäksi aikaa. Toimipisteiden lakkautukset on siis nyt estettävä.

  Joona Räsänen, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen 1. varapuheenjohtaja

Vanhemmat artikkelit

Lohjan sairaalan synnytysosastotoimintaa ei saa lakkauttaa

Tällä viikolla on uutisoitu, että HUS-yhtymässä on kaavailtu Lohjan sairaalan synnytysosaston lakkauttamista säästökohteena. Kyseessä on mahdollinen esimerkki yhtymän säästötoimista. Taustalla on uuden HUS-yhtymän arvioitu mittava alijäämä ensi vuonna. Ilokseni olen pannut merkille, että Lohjan synnytysosastotoiminnan jatkumista on uutisten jälkeen puolustettu laajalla rintamalla. Toiminnan jatkuminen on viime kädessä päättäjien vastuulla. On täysin selvää, että sote-uudistuksen voimaantulovuonna… Lue koko artikkeli »

Tarvitsemme ratkaisuja energiakriisiin

Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 30. elokuuta 2022 Suomea uhkaa paheneva energiakriisi. Varsinkin sähkön hinta on noussut historiallisen korkealle tasolle. Suomalaisten sähköstä maksamat hinnat ovat lyhyessä ajassa moninkertaistuneet muutaman vuoden takaisesta. Ensi talvesta on tulossa näillä näkymin erittäin vaikea.   Energiakriisin taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Euroopan riippuvuus venäläisestä energiasta näkyy meillä nyt karulla tavalla, kun… Lue koko artikkeli »