Vihapuheiden Suomi

Julkaistu kategoriassa Blogi.

KOLUMNI

Kirjoitus julkaistu Länsi-Uusimaa lehdessä 4.6.2013

”Tiedämme, että se parin kuukauden takainen ääliömäinen ja lapsellinen kielipolitiikkaa käsitellyt kirjoituksenne on peräisin svekomaanipiireiltä. Vaikka toimittekin vain bulvaaneina, niin olette silti syyllistyneet maanpetokseen, josta tuomio on ehdollinen kuolemanrangaistus. Rangaistus pannaan täytäntöön heti, kun syyllistytte seuraavan kerran vastaavaan rikokseen. Varoitus, jonka voitte kertoa kaltaisillenne muillekin maanpettureille: Meillä aidoilla suomailaisuustahoilla on ilmiantajia järjestöissä, joissa olette mukana. Teidän toimianne seurataan tarkasti kuolemaanne asti.”

Yllä oleva sitaatti on suora kopio viestistä, jonka ystäväni Anette sai henkilökohtaiseen sähköpostiinsa puolustettuaan mielipidekirjoituksessa kaksikielisyyttä.  Se, että hän puolusti ruotsin kielen asemaa Suomessa, sai toisen ihmisen uhkaamaan hänen henkeään. Pöyristyttävää.

On selvää, että tällaista kenenkään ei pitäisi joutua sietämään. Toivottavasti näiden esimerkkien julkitulo johtaa siihen, että ilmiötä lakataan viimeinkin vähättelemästä lehtien palstoilla ja muualla.

Meille on Suomeen pesiytynyt ja edelleen vahvistunut vaarallinen vihapuheen kulttuuri.  Olemme saaneet  seurata huolestuneena mediassa viime viikkoina vellonutta keskustelua, kielletään seksuaalivähemmistöjen oikeus avioliittoon, uhkaillaan kokonaisia perheitä näiden äidinkielensä takia tai politikkoja heidän päätöksistään. Pelko on pesiytynyt myös kouluyhteisöihin, joissa  mm.  rasismia tutkivia on uhkailtu valitun aihepiirin vuoksi.

Olemme Suomessa valitettavasti tulleet jo siihen pisteeseen, että ääriryhmät ja jopa tavalliset kansalaiset ovat valmiita käyttämään väkivaltaa toisinajattelevia kohtaan. Suomalainen demokraattinen yhteiskunta on tältä osin vaarassa murentua, kun toiset ihmiset pyrkivät pelolla estämään erilaisten mielipiteiden esittämisen ja poliittisen toiminnan.

Tilanne on tietysti vielä pahempi muualla Euroopassa. Esimerkiksi Kreikassa äärioikeiston nousu uhkaa tasa-arvoisen yhteiskunnan rakentaneita ja arvoja, kuten ihmisten koskemattomuutta, kaikkien yhdenvertaisuutta ja lopulta perimmäistä, ihmisyyttä.

Mikä meitä oikein vaivaa? Miten olemme päästäneet tilanteen ryöstäytymään käsistä? Suomalaisessa yhteiskunnassa täytyy olla tilaa ja paikka kaikille. Kenenkään ei pidä joutua pelkäämään sen vuoksi, millainen on. Onko muka kohtuutonta edellyttää, että kaikille taataan oikeus koskemattomuuteen ja turvalliseen elämään?

Vihapuheessa ei ole kyse sananvapaudesta. Kenelläkään ei ole sananvapauteen vedoten oikeutta uhata toista väkivallalla tai muullakaan tavoin. Suomalainen laki suojelee ihmisten henkeä ja koskemattomuutta myös sanallisilta hyökkäyksiltä. Tämä on kaikkien syytä muistaa.

Asiaan puuttuminen ei ole pelkästään poliisin asia, vaan se on koko yhteiskunnan velvollisuus. Sinun ja minun.  Emme voi olla hiljaa, hyväksyä ja lakaista tätä maton alle. Meidän on kaikkien omalla toiminnallamme ja esimerkillämme näytettävä, että emme hyväksy minkäänlaista väkivaltaa, uhkailua ja aggressiivista käyttäytymistä toisia kanssaihmisiä kohtaan.

Meillä päättäjillä on myös nyt tuhannen taalan paikka osoittaa, millaiseen ajatteluun ja arvopohjaan toimintamme perustavat. Itse ainakin korotan ääneni ja haluan puolustaa väärin kohdeltuja, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

Toivon todella, että yhteiskunnallisessa keskustelussa ja toiminnassa tähän asiaan puututaan tosissaan. Tarvitsemme nyt myös viimein puheiden ohella konkreettisia tekoja.  Tekoja sananvapauden, demokratian ja suvaitsevaisuuden puolesta.

Kommentit

kommenttia