Carunan karut opetukset

Julkaistu kategoriassa Yleinen.

KOLUMNI

Kirjoitus julkaistu Länsi-Uusimaa lehdessä 15.2.2016

Sähköverkkoyhtiö Caruna ilmoitti yllättäen korottavansa sähkönsiirtohintoja peräti kolmellakymmenellä prosenttiyksiköllä. Yhtiön päätös suututti aiheellisesti veronmaksajat ympäri Suomea ja sai aikaan laajan julkisen keskustelun. Nyt syytä esittää kysymys, mitä kaikesta tapahtuneesta opimme?

Sähköverkkojen myynti kansainvälisille sijoittajille ei ollut kovin viisas päätös. Tärkeän julkisen infrastruktuurin luovuttaminen yksityisen monopoliyhtiön käsiin on omiaan viemään päätösvallan pois kansalliselta tasolta. Mikäli sähköverkot olisivat säilyneet valtion omistamalla Fortumilla, olisi hintoja ollut mahdollista suitsia tehokkaammin. Vastaavia esimerkkejä on nähty kunnissa, joissa kunnallisia sähköyhtiöitä ja vesilaitoksia on päätetty myydä yksityisille toimijoille.

Samalla, kun tunnustetaan sähköverkkojen myynti virheeksi, on tunnustettava myös tarve hintojen korotukselle. Sähköverkkojen laatua ja toimintakykyä on vaadittu parannettavaksi jo vuosia. Pääasiallinen syy tähän on ollut myrskyissä, jotka ovat vaarantaneet sähköntoimitusta ympäri Suomea.

Syyllisten etsimisen sijaan nyt olisi tärkeää kääntää huomio siihen, miten vältämme vastaavat tilanteet tulevaisuudessa. Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) avaus sähkönsiirtohintojen kertakorotusten katosta on erittäin kannatettava. Samalla Energiaviraston, joka Suomessa valvoo siirtohinnoittelun kohtuullisuutta, on tarpeen laatia selvitys koko jupakasta. Suunniteltu kolmenkymmenen prosentin korotus ei voi toteutua sellaisenaan.

Toivon todella, että kuluttaja-asiamies pääsee neuvottelutulokseen korotusten kohtuullistamisesta yhtiön kanssa. Mikäli näin ei käy, on luultavasti edessä ryhmävalitus tai vielä järeämpi ryhmäkanne. Jos Carunalta ehtii tulla lasku ennen kuin mahdollinen neuvottelutulos syntyy, kuluttajaviranomaisilta on tulossa ohjeita siitä, miten siihen heidän mielestään kannattaisi reagoida.

Peiliin katsomisen paikka on myös Carunan johdossa, joka informoi suomalaisia asiakkaitaan täysin puutteellisesti ja liian lyhyellä varoitusajalla. Myös perusteet korotuksille oli esitelty hätäisesti. Yhtiön tapa kiertää veronmaksua sisäisillä lainajärjestelyillä on kaiken törkeyden huippu. Tähän tulee puuttua lainsäädännön muutoksilla.

Carunan tapaus kertoo, mitä pahimmillaan käy yhteisen omaisuutemme yksityistämisessä. Tästä on syytä oppia.

Kommentit

kommenttia