Hallituksen suurin virhe

Julkaistu kategoriassa Blogi.

Vaalien lähestyessä moni maan hallituksen piirissä pohtii, mihin hallituksen kannatus on neljässä vuodessa kadonnut? Eduskunnan istuntokautta on jäljellä enää kolmen viikon verran ja pääministeri Juha Sipilän hallituksen maakunta- ja sote-uudistus on edelleen tekemättä.

Sekä hallituksen kannatuksen laskun osasyy, että sote-uudistuksen kohtalo sinetöitiin vuoden 2015 marraskuun 6. ja 7. päivän välisenä yönä.

Tuona yönä silloinen hallituksen johtokolmikko Sipilä, Stubb ja Soini sopivat surullisenkuuluisasta lehmänkaupasta, jossa maakuntahallinto ja soten markkinamalli sidottiin toisiinsa. Lehmänkauppaa kuvastaa hyvin, että tuolloin hallituksen neuvotteluita enemmän Stubbia kiinnosti Bo Kaspers Orkesterin uusi levy.

Kaikki hallituspuolueet saivat tuolloin haluamansa. Keskusta maakuntahallinnon, kokoomus valinnanvapauden ja perussuomalaiset välttivät ennenaikaiset vaalit. Lehmänkauppa sulki tosiasiallisesti hallituksen korvat kaikelta siltä kritiikiltä, jota asiantuntijat ovat pitkin matkaa toistaneet. Professori Martti Kekomäki vertasikin hallituksen sote-uudistusta väärinpäin pyöriväksi sirkkeliksi.

Viime perjantaina julkaistussa mietinnössään perustuslakivaliokunta tuli nostaneeksi jo kolmannen kerran esiin samoja ongelmia hallituksen sote-uudistuksesta, kuten aikaisemminkin. Opposition tai asiantuntijoiden esittämiä korjausehdotuksia ei ole voitu hyväksyä, koska silloin jokin hallituspuolueista joutuisi taipumaan tekemänsä lehmänkaupan ehdoista. Myös kritiikki hallituspuolueiden omista riveistä näyttää jatkuvasti kasvavan.

Perustuslakivaliokunnan viimeisimpien johtopäätösten myötä alkaa vaikuttaa selvältä, että sote voi toteutua vielä tällä vaalikaudella vain, jos kokoomuksen hellimästä sote-palveluiden avaamisesta markkinoille tingitään. Tähän kokoomus tuskin kuitenkaan suostuu, koska heidän tavoitteensa on lisätä yksityisten yritysten roolia sosiaali- ja terveyspalveluissamme.

Opposition ja asiantuntijoiden syyttelyn sijaan hallituksen olisikin nyt katsottava peiliin. Jos ja kun sote-uudistus vielä loppumetreillä kaatuu, on se yksin hallituksen omaa syytä. Ilman lehmänkauppaa tilanne olisi nyt varmasti toinen.

Vielä oppositiojohtajana toimiessaan vuonna 2014 keskustan Sipilä totesi, että häntä saa potkaista polveen, jos hän ”alkaa muistuttaa tyypillistä poliitikkoa”. Toivottavasti polvet kestävät.

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd.)

Kommentit

kommenttia