• 050 547 5590
  • joona@joonarasanen.fi

HUS:n toiminta ei herätä luottamusta

HUS ilmoitti 26.2, että Lohjan sairaalassa ei ole synnytystoimintaa ja yöaikaista leikkaustoimintaa 17.6.–8.9.2024. Ilmoitus tuli täysin yllätyksenä, eikä toimintojen väliaikaisista lakkautuksista ollut mitään ennakkovaroitusta. Tämänkaltainen toimintatapa ei herätä luottamusta yhtymän toimintaa kohtaan.

Monelle perheelle, joilla laskettu aika ajoittuu tuolle ajalle, ilmoitus on kylmä suihku vasten kasvoja. Arvioiden mukaan 300 synnytystä on nyt ohjattava muihin sairaaloihin. Lohjan sairaalan synnytysosasto on tunnettu ihmisläheisenä sekä turvallisena paikkana ja siksi moni onkin valinnut juuri Lohjan synnytyspaikakseen. Lääketieteen mittareilla tulokset ovat olleet osastolla erinomaiset ja se on saanut HUS:n asiakastyytyväisyyskyselyissä parhaita arvosanoja. 

HUS:n päätös lakkauttaa synnytykset Lohjalla kesän ajaksi pahentaa ruuhkia muissa toimipisteissä. Näin myös lisätään riskiä matkasynnytysten sekä synnytyspelon kasvulle.

Toiminnan väliaikainen lakkautus tuskin on myöskään ongelmaton henkilöstön kannalta, joista moni on juuri halunnut siirtyä työskentelemään Lohjalle. Heidän nyt siirretään kolmeksi kuukaudeksi jonnekin muualle. Tällä toiminnalla HUS sahaa omaa oksaansa. Moni nykyinen ja tuleva alan ammattilainen varmasti jatkossa miettii, että voiko tulevaisuudessakaan luottaa, että synnytysosasto pysyy koko vuoden auki?

HUS:n mukaan päätöksen taustalla on varsinkin pula anestesialääkäreistä. Tilanteen korjaamiseksi ei ole kuitenkaan kerrottu mitään toimenpiteitä. Luulisi, että jotakin yritettäisiin tehdä. Lohjan synnytysosaston säilyminen on nauttinut laajaa, yli puoluerajat ylittävää, kannatusta. Viimeksi vuonna 2022 onnistuimme estämään synnytysosaston lakkautuksen, jota HUS:n johto ajoi. Nyt syntyykin vaikutelma, että asia halutaan jälleen nostaa esille. Kaiken kaikkiaan HUS:n toiminta ei herätä tässä asiassa luottamusta.

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd)