• 050 547 5590
  • joona@joonarasanen.fi

Jos on aitoa tahtoa, niin keinot kyllä löytyvät

HUS:n johto haluaa lakkauttaa synnytykset Lohjalta. Tämä käy ilmi HUS:n palveluverkkosuunnitelmasta, josta päätöksiä pitäisi tänä keväänä tehdä. Synnytysten lakkauttaminen johtaisi pidemmällä aikavälillä sairaalan muidenkin toimintojen vaarantumiseen. Pelissä onkin nyt koko Lohjan sairaalan tulevaisuus.

Se ei enää pätkääkään yllätä, että Meilahden norsunluutornista katsottuna Uusimaa näyttää päättyvän Kehä 3:n kohdalla länteen tai itään mentäessä. Liiallisten investointien johdosta kuralla oleva yhtymän talous ja osin omalla toiminnalla vaikeutettu henkilöstön saatavuus maksatetaan nyt synnyttäjillä. Tätä politiikkaa ei voi kannattaa.

Lohjan sairaalan synnytysosasto on tunnettu ihmisläheisenä sekä turvallisena paikkana ja siksi moni onkin valinnut juuri Lohjan synnytyspaikakseen. Lääketieteen mittareilla tulokset ovat olleet osastolla erinomaiset ja se on saanut HUS:n asiakastyytyväisyyskyselyissä parhaita arvosanoja. HUS:n johdon tavoite lakkauttaa synnytykset Lohjalla pahentaa ruuhkia muissa toimipisteissä. Näin myös lisätään riskiä matkasynnytysten sekä synnytyspelon kasvulle. Osa henkilöstöstä varmasti myös äänestäisi lakkautuksen jälkeen jaloillaan.

Lohjan synnytysosaston säilyminen on aikaisemmin nauttinut laajaa, yli puoluerajat ylittävää, kannatusta. Maan hallituksesta on myös luvattu, että hallitusneuvotteluissa on sovittu Lohjan synnytysosaston säilymisestä. Nyt tämän lupauksen pitää realisoitua. Hallitus voi aina halutessaan kohdistaa erillisrahoitusta tärkeänä pitämäänsä kohteeseen. Näin on tehty muidenkin sairaaloiden osalta. Hallituspuolueet voivat halutessaan lakkautuksen estää. Jos tahto on aito, niin keinot kyllä löytyvät.

HUS:n taloudellinen tilanne ei ole helppo ja tasapainotustoimia tarvitaan. Lohjan sairaalan synnytysosaston lakkautuksen vaikutus kokonaisuuteen on kuitenkin marginaalinen. Synnytysten kustannus on muutamia miljoonia. Se ei hetkauta miljardien budjettia suuntaan tai toiseen.

Ennen kuin HUS tekee päätöksensä, sen on kuunneltava omistajiaan. Olisi hyvä, mikäli HUS:n hallitus pyytäisi jokaiselta Uudenmaan hyvinvointialueelta virallisen kannan palveluverkosta. Ja mikäli alueet haluavat tiettyjä palveluita säilyttää, niin ne sitoutuisivat tarkistamaan HUS:n talousraamia tältä osin ylöspäin. Länsi-Uudenmaan päättäjänä olen tähän valmis. Asiaa on syytä käsitellä hyvinvointialueella, koska silloin myös alueen asukkaat saavat tietää, ketkä todella ovat Lohjan synnytysosaston säilymisen kannalla.

Jos aitoa tahtoa on, niin keinot kyllä löytyvät.

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd)