Lähde ehdolle kuntavaaleissa – Niin minäkin teen

Julkaistu kategoriassa Blogi.

Kolmen kuukauden kuluttua järjestetään seuraavat kuntavaalit. Vaalipäivä on sunnuntai 18.4. Päivän päätteeksi vaalihuoneistot sulkeutuvat, ennakkoäänet julkistetaan ja ääntenlasku etenee ripeästi. Toiset iloitsevat, toiset pettyvät. Edessä on tunteiden vuoristorata. Vaalipäivä on aina kansanvallan juhlapäivä. Jännitys on käsin kosketeltavaa.

Kuntavaalien ehdokasasettelu on vielä kesken. Käsitykseni mukaan eri puolueiden ja ryhmittymien listoilla on vielä tilaa.

Olen saanut reilut kahdeksan viime vuotta toimia omassa kotikaupungissani Lohjalla kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Näihin vuosiin on mahtunut monia päätöksiä. Hyviä, huonoja ja kaikkea siltä väliltä. Toivottavasti joitakin asioita lasketaan ansioiksi, varmasti ainakin syyksi.

Päätöksentekijän tehtävä, välillä epäkiitollinenkin, on pystyä tekemään päätöksiä, harkiten, kulloisenkin parhaan mahdollisen käytettävissä olevan tiedon pohjalta. Päättämättömyys kun on vallan siirtämistä luottamushenkilöiltä muille tahoille. Tehtyjä päätöksiä voidaan sitten jälkikäteen arvioida ja tehdä mahdollisia korjaavia toimenpiteitä. Mustavalkoisuuden sijaan päätöksentekijän arki on eri harmaan sävyjä täynnä.

Aina ei pääsee tekemään vain itselle mieluisia päätöksiä. Tai joskus tiedon karttumisen myötä lopullinen päätös onkin eri, kuin mitä oli alunperin ajatellut. Monimutkaisiin asioihin on harvoin yksinkertaisia ratkaisuja. Monesti joku pettyy ja palautetta tulee. Tämä kuuluu asiaan. Äänestäjien odotukset eivät aina osu yksiin realiteettien kanssa. Usein epäonnistumme dialogin käymisessä yhteisen ymmärryksen lisäämiseksi.

Ymmärrettävästi moni ei halua ottaa vastuulleen päätöksentekijän taakkaa. Tai jotkut haluavat kyllä vallan, mutteivät vastuuta. Moni ajattelee, että katsomosta on helppo huutaa, eivätkä koe mielekkääksi käyttää vapaa-aikaansa palautelaatikkona toimimiseen.

Monet harrastukset ja ajanviettotavat tuntuvat houkuttelevimmilta. Monesti sitä itsekin pohtii näin kokouksesta kotiin päästyään, kun huomaa tyttären jo menneen nukkumaan.

Saattaapa moni pohtia myös niin, näinä aikoina, kun politiikkaa tehdään välillä aika repivästikin, että jätetään mutapaini muille.

Näistä asioista huolimatta kannustan kaikkia lähtemään ehdolle kevään vaaleissa. Jo ehdokkana toimiminen on erityisen opettavainen kokemus niin itsestä kuin muista kanssakulkijoista. Jokainen ehdokas on kansanvallan sankari. Kuntien päätöksentekijäksi tarvitaan juuri sinut, joka ehdolleasettumista eniten kaihdat.

Tulevissa vaaleissa olen päättänyt asettaa myös itseni kaupunkilaisten arvioitavaksi ja lähteä ehdolle uusimaan paikkaani kaupunginvaltuustossa. Äänestäjät ratkaisevat asian huhtikuussa.

Jalat maassa, pää pystyssä ja katse tulevaisuudessa.

Kommentit

kommenttia