Laillinen verovälttely

Julkaistu kategoriassa Blogi, Yleinen.

Kirjoitus on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 8.12.2018

Kansalaisjärjestö Finnwatch paljasti syksyllä, että sähkönsiirtoyhtiö Caruna on välttynyt maksamasta Suomessa pelkästään vuonna 2017 yli kymmenen miljoonan euron verot verosuunnittelullaan. Carunan ja satojen muiden yritysten aggressiiviseen korkokikkailuun on puututtu laissa niin kutsutulla korkovähennysrajoituksella. Caruna oli kuitenkin hyödyntänyt useiden vuosien ajan verosuunnittelussaan lainsäädännön porsaanreikää, niin sanottua tasevapautusta.

Veronkierto on suurta yhteiskunnallista haaskausta, jonka laskun maksavat tavalliset veronmaksajat. Siksi on perusteltua, että lainsäätäjät etsivät kaikki tarkoituksenmukaiset keinot saadakseen verovälttelyn kuriin. Aiheesta onkin käyty viime vuosina yhä enemmän keskustelua.

Maan hallituksella oli tilaisuus puuttua Carunan verovälttelyyn poistamalla yhtiön hyödyntämä tasevapautus tai muuttamalla sitä asiantuntijoiden esittämällä tavalla. Hallitus päätti kuitenkin valitettavasti jättää porsaanreiän ennalleen, vaikka valtiovarainministeriö oli lakiluonnoksessaan esittänyt tasevapautuksen poistamista juuri sen mahdollistaman verovälttelyn vuoksi. Päätös siunattiin marraskuussa eduskunnan täysistunnossa äänin 108-49 opposition vastalauseista huolimatta.

Tavallisten veronmaksajien luottamusta Carunaan on jo koeteltu merkittävillä sähkön siirtohintojen korotuksilla. Kun yhdellä kädellä nostetaan siirtohintoja ja toisella siirreään miljoonien edestä veroeuroja ulkomaille, on aiheellistakin kysyä yhtiön toiminnan moraalin perään.

Täytyy muistaa, että samaan aikaan Caruna on tehnyt yli sadan miljoonan liikevoittoa joka vuosi. Sähkönsiirtoyhtiön toiminta on siis ollut poikkeuksellisen kannattavaa. Yhtiön odottaisi maksavan luonnollisen monopolin sille takaamista jättivoitoistaan valtiolle kuuluvan osuuden, kuten muutkin tekevät.

Ei ole mitään perusteita sille, että kenenkään annetaan vältellä veroja, jotka ovat pois hyvinvointiyhteiskunnan rahoituspohjasta. Siksi olisi perin toivottavaa, että meillä olisi enemmän tahtoa suitsia monikansallisten yritysten verosuunnittelua, joka uhkaa käydä kalliiksi Suomelle.

Tasevapautuksen käyttäminen on vain yksi esimerkki siitä, miten lainsäädäntömme porsaanreikiä hyödynnetään verosuunnittelussa. Valtiovarainministeriö arvioi, että yksin poistamalla tasevapautus ja muut korkovähennysrajoituksen aukot valtion kassaan kertyisi noin 140 miljoonan euron vuotuiset verotulot. Yhteensä veronkierron ja harmaan talouden torjunnasta kertyisi tuloja vielä monin verroin enemmän. Näille euroilla olisi varmasti meillä käyttöä.

Joona Räsänen
Kansanedustaja (sd.)

Kommentit

kommenttia