• 050 547 5590
  • joona@joonarasanen.fi

Miksi HUS haluaa lopettaa synnytykset Lohjalla?

Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 22. syyskuuta 2024

Järkytys oli lievä ilmaus, kun kuulimme keväällä HUS-yhtymän päätöksestä lopettaa synnytystoiminta Lohjan sairaalassa vuonna 2026. Painokelpoisia ilmaisuja ei ole sille tunteelle, mikä valtasi meidät kaikki, kun HUS:n johto ilmoitti ajavansa osaston toiminnan alas jo tänä vuonna. Lohjan sairaalan synnytysosaston tulokset lääketieteen mittareilla ovat olleet erinomaiset ja osasto on saanut myös HUS:n asiakastyytyväisyyskyselyissä parhaita arvosanoja. 

Synnytysosaston lakkautusta on perusteltu taloudellisilla säästöillä ja henkilöstön saatavuushaasteilla. Näitä haasteita kukaan ei kiistä. Meilahden norsunluutornista katsottuna Uusimaa näyttää kuitenkin päättyvän Kehä 3:n kohdalla länteen tai itään mentäessä. Liiallisten investointien johdosta kuralla oleva yhtymän talous ja osin omalla toiminnalla vaikeutettu henkilöstön saatavuus maksatetaan nyt synnyttäjillä.

On myöskin vaikea ymmärtää, että samalla kun henkilöstömäärää vähennetään ja henkilöstön etuja karsitaan, niin johdolle maksetaan lisäpalkkioita. Talkoot eivät näemmä koske kaikkia. 

Muitakin säästökeinoja yhtymällä olisi. Lohjan sairaalan synnytysosaston lakkautuksella aiotaan saavuttaa muutaman miljoonan säästöt vuodessa. Se on marginaalinen summa HUS-yhtymän 3000 miljoonan vuotuisissa menoissa. On vaikea kuvitella, että esimerkiksi satojen miljoonien ostopalveluista ei olisi saatavissa muutaman miljoonan lisäsäästöjä. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on tälle vuodelle tehnyt kymmenien miljoonien säästöt ostopalveluista ja vuokratyön osuus on laskenut jopa 70% vuoden takaisesta.

Lohjan sairaalan synnytysosaston jatkoa voitaisiin helpottaa myös lainsäädäntöä päivittämällä. Keskeinen syy hyvinvointialueiden ja HUS:n säästöpäätösten taustalla on nykyisen lain vaade kattaa alijäämät kahdessa vuodessa. Kunnilla vastaava aikaraja on 4 vuotta. Tiukka alijäämän kattamisaika yhdistettynä voimakkaaseen kustannusten kasvuun johtaa paniikkoratkaisuihin. Valitettavasti maan hallitus ei halua alueiden tilannetta helpottaa.

On myös kohtuullisen kummallinen arvovalinta hallitukselta, että samalla kun julkisia sosiaali- ja terveyspalveluita heikennetään, niin kaadetaan 500 miljoonaa euroa yksityiseen terveysbisnekseen. Pelkästään jos nämä rahat jyvitettäisiin hyvinvointialueille, niin niillä pyöritettäisiin helposti esimerkiksi Lohjan synnytysosastoa. 

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd)