Oikeudenmukaisuus koetuksella

Julkaistu kategoriassa Blogi.

Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 1. syyskuuta 2023

Varma syksyn merkki on keskustelu valtion budjetista. Esitystä on hyvä peilata ennen eduskuntavaaleja annettuihin lupauksiin. Esimerkiksi kokoomus lupasi lopettaa velkaantumisen ja perussuomalaiset lupasivat olla leikkaamatta pienituloisten etuisuuksista. Kumpikaan näistä lupauksista ei nyt toteudu.

Suomen julkisen talouden tilanne on eittämättä vaikea. Viimeiset viisitoista vuotta menojen kasvuvauhti on ollut tulojen kasvua nopeampaa, mikä on johtanut valtion vuosittaiseen velkaantumiseen. Tilanteen korjaaminen vaatii sekä menoleikkauksia että veronkorotuksia, mutta myös toimenpiteitä työllisyyden vahvistamiseksi. Urakka tulee kestämään pitkään. 

Valtionvarainministeri Purran ensimmäinen budjettiesitys on monesta näkökulmasta mielenkiintoista luettavaa. Hallitus ottaa vaalipuheista huolimatta kautensa aikana lähes 40 miljardia euroa lisää velkaa. Siis saman verran kuin edellinen hallitus. Moni varmasti kysyykin, että miten tämä on mahdollista, kun samalla toteutetaan ennennäkemättömän kovat leikkaukset kaikkein pienituloisimpien toimeentuloon?

Osasyy tähän kävi selväksi pääministerin ensimmäisellä kyselytunnilla, kun Orpo kiusaantuneena selitteli heti vuoden vaihteesta kaikkein varakkaimmille voimaan tulevaa veronalennusta. Julkisen talouden suuresta vajeesta huolimatta hallitus, pääministeri etunenässä, kiirehtii kovimpia veronalennuksia parhaiten ansaitseville. Vaalikauden aikana verotus ja veroluonteiset maksut ovat laskemassa enemmän kuin kovilla leikkauksilla säästetään.

Hallituksen politiikan seurauksena suurimmat veronalennukset kohdistuvat 14000 euroa kuukaudessa tienaaville. Samalla puolestaan kasautuvat sosiaaliturvaleikkaukset tekevät pahimmillaan satojen eurojen loven kuukausittain pienituloisten kukkaroon. Esimerkki kuvaa hyvin, kuinka totaalisen epäoikeudenmukaisen linjan hallitus on valinnut.  

Irvokkuutta täydentää myös esimerkiksi leikkaus harmaan talouden torjuntaan. Miksi tehdä vilppi ja välttely helpommaksi, kun siitä kärsii valtion talouden lisäksi rehellinen yrittäjä? Myös työmarkkinoilla hallitus on puskemassa eteenpäin epäoikeudenmukaisia uudistuksia. Potkujen antamista halutaan helpottaa ja ensimmäinen sairauspäivä säätää palkattomaksi. Hallituksenkin arvioiden mukaan valtion talouteen näillä ei ole mitään positiivista vaikutusta.

Epäoikeudenmukaisen linjan sijaan vaikeina aikoina meidän olisi entistä enemmän huolehdittava suomalaisen yhteiskunnan eheydestä, tasa-arvosta ja oikeudenmukaisuudesta. Heidän, joilla on leveämmät hartiat on kannettava suurempi taakka. Emme voi maksattaa talouden tasapainotusta kylmäkiskoisesti yhteiskunnan heikompiosaisilla. Hallituksen ei ole vielä myöhäistä muuttaa politiikkaansa. 

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd)

Kommentit

kommenttia