Politiikka on maratonlaji

Julkaistu kategoriassa Blogi, Yleinen.

Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 23. maaliskuuta 2019

Olen saanut toimia neljä vuotta äänestäjien luottamuksella kansanedustajana. Tässä vaativassa tehtävässä olen pyrkinyt toimimaan parhaani mukaan. Matkalle mahtuu sekä onnistumisia että epäonnistumisia. Paljon olen oppinut. Työtä on helpottanut se, että meillä eduskuntaryhmässä on ollut käytäntö, jossa kokeneemmat edustajat tuutoroivat meitä nuorempia.

Tärkeimmän neuvon sain heti kauden alussa omalta tutoriltani Maarit-Feldt Rannalta. Hän monesti muistutti minua siitä, että politiikka on maratonlaji. Aina asiat eivät tapahdu niin nopeasti kuin olisi toivottavaa, mutta pienikin askel oikeaan suuntaan on aina parempi kuin valtava harppaus väärään. Asioiden aikaansaaminen vaatii päättäväisyyttä, pitkäjänteisyyttä ja ennen kaikkea yhteistyötä.

Kansanedustajan työssä suuri merkitys on sillä, että edustatko hallitus- vai oppositiopuoluetta. Mikäli hallituksella on takanaan eduskunnan enemmistö, niin se yleensä saa tahtonsa läpi Vaikuttaminen oppositiosta on haastavaa, mutta pienistäkin onnistumisista on syytä iloita. Tällä kaudella saimme onneksi hallituksen perumaan esityksensä muun muassa vanhustenhuollon hoitajamitoituksen heikentämisestä, eläkeläisten asumistuen lakkauttamisesta sekä nuorten asettamisesta työmarkkinoilla heikompaan asemaan.

Eduskuntavaaleissa on nyt kysymys siitä, että jatkuuko nykymeno vai vaihtuuko valta. Politiikan suuntaa on muutettava oikeudenmukaisemmaksi pääministeri Sipilän hallituksen harjoittaman politiikan polulta. Tämä tarkoittaa esimerkiksi työllisyyttä tukevien uudistusten toteuttamista, aktiivimallin kumoamista, koulutukseen sekä osaamiseen panostamista ja ihmisen asettamista markkinoiden edelle.

Puolueiden eroista huolimatta olemme tehneet hyvää yhteistyötä Länsi-Uudenmaan alueen kansanedustajien kanssa. Tämä osoittaa, että riitaisasta julkikuvasta huolimatta politiikka on joukkuelaji, jossa parhaimmillaan onnistutaan myös vastustajajoukkueen pelaajien kanssa.

Yhteistyöllä olemme onnistuneet pitämään alueemme puolia, mistä osoituksena ovat muun muassa valtatie 25:lle saadut korjausrahat, Tynninharjun eritasoliittymään myönnetty valtionosuus, E18 moottoritien parantaminen, Tunnin junan suunnittelun käynnistäminen sekä Laurean ja Luksian toimintojen turvaaminen alueella. Toki myös sellaisia epäonnistumisia on tapahtunut, joiden osalta emme ole kyenneet kääntämään hallituksen päätä. Esimerkkeinä näistä toimivat rantaradan junavuorojen heikennykset ja käräjäoikeusuudistuksen osana Lohjalta häviävä käräjäoikeus.

Tulevallakin vaalikaudella töitä riittää. Siksi eduskuntaan tarvitaan myös meidän edustajiamme pitämään puoliamme seutua koskevista koulutus-, väylä- ja infrahankkeista päätettäessä. Kukaan muu ei näitä asioita tule eduskunnassa puolustamaan, jos me emme sitä itse tee.

Politiikkaa tehdään, jotta huomenna olisi paremmin kuin tänään. Meidän on kannettava vastuu tuleville sukupolville siinä, että jätämme yhteiskunnan heille paremmassa kunnossa. Tämä ajatus on pidettävä kristallinkirkkaana myös vaalien jälkeen. Politiikka on maratonlaji.

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd.)

Kommentit

kommenttia