Puhe Lohja700-juhlavuoden pääjuhlassa 12.8.2023

Julkaistu kategoriassa Yleinen.

Hyvät ystävät, arvoisat lohjalaiset,

Toivotan teidät kaikki kaupungin puolesta sydämellisesti tervetulleeksi Lohja 700-juhlavuoden pääjuhlaan. Juhlavuosi on jo tähän mennessä tarjonnut runsaasti ohjelmaa, tapahtumia ja näkemistä kaikenikäisille. Toivon, että mahdollisimman moni on päässyt juhlahumusta nauttimaan.

Haluan tässäkin tilaisuudessa kiittää kaupungin puolesta kaikkia lukuisia yhteistyökumppaneitamme, jotka omalla panoksellaan ovat mahdollistaneet tämän juhlavuoden toteutumisen. Jos jokin viesti vuodesta jälkipolville jää, niin olkoon se se, että yhteistyöllä saamme aikaiseksi vaikka mitä.

Hyvät kuulijat,

Lohja on varmuudella jo vuonna 1323 esiintynyt aikakirjoissa omana erillisenä pitäjänään. Nyt juhlavuoden aikana olen monesti pohtinut sitä, että mikä tekee Lohjasta Lohjan? Onko löydettävissä asiaa tai tekijää, jolla voisi sanoa olevan suurin vaikutus siihen, millainen Lohja tänään on.

Olisiko se kenties lumoava luontomme, mikä tekee Lohjasta Lohjan? Alueemme poikkeuksellisen rehevä luonto on antanut meille historiassa paljon ja meidän tehtävämme on huolehtia siitä, että se säilyy kunnossa myös tuleville sukupolville.

Vai olisiko se Uudenmaan suurin järvi, Lohjanjärvi, mikä tekee meistä Lohjan? Vuosisatojen ajan ihmiset ovat saapuneet tänne nauttimaan ja virkistäytymään järviemme äärelle. Muistamme myös sen epäoikeudenmukaisuuden, kun maakuntajärveksi valittiin Tuusulanjärvi Lohjanjärven sijaan.

Tekeekö omena Lohjasta Lohjan? Tuo hedelmä, jolla on keskeinen rooli niin luomiskertomuksessa kuin painovoiman havainnoinnissa ja usean meidän taskuissa.  500 vuotta sitten omenapuut löysivät ensimmäisen kerran tiensä Suomeen ja tietenkin Lohjalle. Silloinkaan, emme halunneet jäädä naapurikunnalle kakkoseksi.

Vai olisiko se sittenkin teollisuus? Esimerkiksi Suomen kaivosteollisuus on nimittäin saanut 1500-luvulla alkunsa Lohjalta. Eri teollisuuden alat ovat vuosien saatossa tuoneet paikkakunnallemme runsaasti hyvinvointia. Myös teollisuuden rakennemuutos on jättänyt kaupunkiimme ison jäljen.

Entä sitten kulttuuri. Lohjalla on samankokoisiin paikkakuntiin verrattuna varsin laaja ja monipuolinen kulttuuritoiminta ilahduttamassa meitä kaikkia. Huomionarvoista on, että kaupungin kulttuuritoiminta pyörii enemmän inhimillisen pääoman ja talkoiden varassa, kuin veronmaksajien euroilla. Erittäin tarpeellinen luksuspalvelu siis.

Vai tekevätkö merkittävät yksilöt Lohjasta Lohjan? Linderit, Lönnrotit, Forströmit, Saariset, Roligit ja Joutsenet. Meillä on niin kamariherraa, kirjailijaa, vuorineuvosta, lainsäätäjää, olympiavoittajaa kuin rokkitähtiä. Ja useampikin tasavallan presidentti kesäasukkaina.

Vai olisiko se sittenkin lohjalaisten hurmaava ihmisluonto, joka aina saa korkeimman kaiun lohjalaisten omassa facebook-ryhmässä? Vai kenties Lohjan aktiiviset ja elinvoimaiset kylät, joissa ei aina hurrata Monkolasta kajahtaville viisauksille? Vaiko sijaintimme? Lähellä kaikkea, mutta omassa rauhassa.

Tämänkaltaista asioiden listaamista voisi jatkaa loputtomiin.

rakkaat lohjalaiset,

Mitä enemmän pohdin sitä, mikä tekee Lohjasta Lohjan, niin sitä enemmän vastaukseni kirkastuu. Lohjasta Lohjan teemme me, lohjalaiset. Vakituinen tai osa-aikainen, tulija tai lähtijä, kävijä tai olija. Sinä teet Lohjasta Lohjan. Niin hyvässä kuin joskus ehkä pahassakin

Mikään paikkakunta ei nimittäin voi menestyä ilman ihmisiä, jotka omalla panoksellaan ja tekemisellään haluavat rakentaa siellä tulevaisuuttaan. Niin omaansa kuin yhteistäkin. Ihmisten halu vaikuttaa omaan elinpiiriinsä on kaiken kehityksen keskeisin tekijä.

Ja jo 700 vuotta lohjalaiset ovat halunneet täällä rakentaa tulevaisuuttaan. Enkä epäile hetkeäkään, että mikäli tämän saman halun saamme edelleen säilymään, jopa vahvistumaan, ettemmekö tässä jatkossakin onnistuisi. Kaikki lähtee meistä itsestämme. Huolehditaan siis yhdessä siitä, että Lohjan tulevissakin historiikeissa riittää kerrottavaa.

hyvät kuulijat,

Lopuksi palaan vielä mietteisiin sadan vuoden takaa Lohjan 600-vuotisjuhlilta:

”Lohjalla jos missään toteutuvat Topeliuksen sanat siitä kotiseudusta, missä omenat ja kirsikat kypsyvät, missä kentät ovat kukkatarhana, kylät satukirjana, herrastalot muistomerkkejä ja kirkko urhojen hautana.

Tämä antaa meille sen varman vakuutuksen ja toivon, että tämän juhlan 1000-lukuiset osanottajat palaavat Lohjan juhlilta mielet täynnä kauniita, häipymättömiä ja rikkaita muistoja.”

Näillä sanoilla toivotan teille kaikille unohtumatonta pääjuhlaa ja hyvää juhlavuotta!

Kommentit

kommenttia