Puolueiden tavoitteissa on eroja

Julkaistu kategoriassa Blogi, Yleinen.

Vaalien alla kaikki puolueet esittelevät omia vaihtoehtojaan Suomen suunnasta. Äänestäjillä on näin mahdollisuus vertailla niitä ennen äänestyspäätöstään.  

Siksi onkin erikoista, että varsinkin Kokoomus on kunnostautunut vaalien alla enemmän muiden puolueiden vaaliohjelmilla pelottelulla, kuin oman vaihtoehdon esittämisellä. Erityisesti kokoomus on kohdistanut kritiikkiään sosialidemokraattien vaaliohjelmaan, jossa esitettyjä kasvua ja työllisyyttä vahvistavia sekä eriarvoisuutta vähentäviä uudistuksia puolue pitää vastuuttomina.

Kun kokoomus on aikaisemmin itse lupaillut suureen ääneen muun muassa perintö- ja lahjaveron, varainsiirtoveron sekä autoveron poistoa, niin ei kannattaisi muiden tavoitteita moittia vastuuttomiksi. Nämä miljardiluokan veronmenetykset johtaisivat vääjäämättä hyvinvointipalveluiden supistuksiin. Menojen lisäykset ja tulojen menetykset aiheuttavat nimittäin molemmat valtion budjetissa tasapainotuksen tarvetta.

Ansiotuloverotukseen kokoomus haluaa tehdä kevennyksiä kaikissa tuloluokissa yhteensä miljardin euron edestä. Veroalennuksensa puolue kattaisi muun muassa sähköveroa ja lämmityspolttoaineiden verotusta kiristämällä. SDP:n puolestaan keventäisi pieni- ja keskituloisten verotusta. Me emme myöskään halua lisätä lämmityspolttoaineiden tai sähkön tasaveroa sadoilla miljoonilla euroilla. Näillä tasaveroilla lisättäisiin vain pienituloisimpien suomalaisten ahdinkoa.

SDP esittää omassa ohjelmassaan valtion veropohjan tiivistämistä, josta oikeistopuolueet eivät puhu sanallakaan. Me ottaisimme myös pääomasijoittajat ja muut suurituloiset mukaan yhteisiin talkoisiin. Meidän tulevaisuuslinjalla verot laitetaan aina maksukyvyn mukaan.

Kansainvälisen aggressiivisen verosuunnittelun torjuntaan on syytä tuoda uusia esityksiä nyt, kun Euroopassa on käynnissä vuosisadan kansainvälinen keskustelu oikeudenmukaisesta verouudistuksesta. Oikeiston lepsulla linjalla valtiolta jäisivät edelleen saamatta ulkomaisilta verovälttelijöiltä ja –kiertäjiltä hyvinvointiyhteiskunnan rahoittamiseen kuuluvat veroeurot.

Toinen esimerkki eroista SDP:n ja kokoomuksen välillä on se, kehitetäänkö suomalaista työelämää sopimalla vai repimällä. Kokoomus on ehdottanut, että yleissitovuus rajataan koskemaan vain minimiehtoja. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että mikäli työnantaja ei ole järjestäytynyt, niin vain työehtosopimusten alimmat taulukkopalkat pätevät. Erilaiset lisät eivät olisi silloin pakollisia. Tämä mahdollistaisi kymmenien prosenttien palkanalennuksen. SDP haluaa puolestaan rakentaa yhteiskuntaa, jossa palkalla tulee toimeen ja jossa työelämää kehitetään yhteistyössä.

Vaaleissa suomalaisilla on valta päättää siitä, millä linjalla Suomea kehitetään. Erot ovat selvät.

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd.)

Kommentit

kommenttia