Puolueilta odotetaan yhteistyötä seksuaalirikosten kitkemiseksi

Julkaistu kategoriassa Blogi, Yleinen.

Kirjoitus on ilmestynyt 14.1.2018 Uuden Suomen blogissa.

Paljon puhuttaneet seksuaalirikosepäilyt Oulussa ja Helsingissä ovat oikeutetusti nostattaneet voimakkaita tunteita varmasti meistä jokaisessa. Nämä vastenmieliset tapahtumat ovat yksiselitteisesti tuomittavia. Syylliset on pantava vastuuseen. Jokaiselle lapselle ja nuorelle kuuluu oikeus fyysiseen koskemattomuuteen.

Tapahtumien jälkeen katseet kääntyvät päätöksentekijöihin, joiden on yhdessä etsittävä ratkaisuja seksuaalirikosten kitkemiseksi ja turvallisuuden vahvistamiseksi. Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien lausunnot viikonloppuna antoivat aihetta ymmärtää, että halukkuutta ryhtyä toimenpiteisiin löytyy hyvin laajasti kaikista puolueista.

Toivottavasti yhteinen tahto myös käytetään konkreettisiin toimenpiteisiin. Tässä tilanteessa on syytä välttää tarpeetonta vastakkainasettelua hallitus-oppositio jakolinjan perusteella. Yhteisesti jaettuun huoleen on löydettävä yhteisiä toteuttamiskelpoisia ratkaisuja.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman esitti sunnuntaina kuusi lainsäädäntömuutosta ja toimenpidettä, jotka eduskunta voi tehdä vielä päättyvän vaalikauden aikana. Alkavalla viikolla kaikkien eduskuntaryhmien onkin tarkoitus kokoontua puimaan näitä ehdotuksia ja etsimään yhteistä näkemystä.

Eduskunnan hallintovaliokunnan ja lakivaliokunnan käsittelyssä on useita esitystä, mitkä mahdollistaisivat lainsäädännön tiukentamisen vielä tällä vaalikaudella. Muutoksia esitetään esimerkiksi palautusten tehostamiseen. Hallintovaliokunnassa olevaan kansalaisuuslain muutokseen hallitus voi halutessaan tuoda myös sisäministeri Mykkäsen esittämän täydennyksen, jolla  kansalaisuuden voisi menettää törkeän väkivalta- ja seksuaalirikoksen perusteella. Vastaavasti lakivaliokunta voi täydentää lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia koskevaa hallituksen esitystä koventamalla törkeiden seksuaalirikosten rangaistuksia.

Nopeiden, vielä tällä vaalikaudella toteutettavissa olevien, muutosten lisäksi paljon vartijana on huhtikuun vaalien jälkeen aloittava eduskunta. Viimeistään seuraavalla vaalikaudella poliisin resurssit on turvattava ja poliisien määrää kasvatettava nykyisestä. Toivottavaa olisikin, että kaikkien puolueiden suunnalta kuultu vaatimus poliisien määrän kasvattamisesta ja resurssien turvaamisesta myös lunastetaan vaalien jälkeen.

Viimeaikaiset tapahtumat korostavat myös hallitun ja järkevän maahanmuuttopolitiikan tarvetta. Myönteisen oleskelulupapäätöksen saaneet pitää kotouttaa ja vastaavasti kielteisen päätöksen saaneet kotiuttaa. Näissä molemmissa asioissa meidän pitää pystyä toimimaan paremmin ja ripeämmin.

Joona Räsänen
Kansanedustaja (sd.)

Kommentit

kommenttia