Riittävä hoitajien määrä kokoomuksen panttivankina

Julkaistu kategoriassa Blogi.

Viime päivien uutiset vanhusten hoivan laiminlyönneistä kertovat karua kieltä vanhustenhoidon nykytilasta. Karmaisevat tapaukset hoitoyhteisöjen arjesta vahvistavat sen, mitä hoitohenkilökunta, palveluiden käyttäjät ja omaiset ovat jo vuosia yrittäneet kertoa. Oli kyseessä sitten julkinen tai yksityinen toimija, niin epäkohtiin pitää puuttua.

Keskeinen syy vanhustenhoidon ongelmiin on hoitavien käsiparien vähäinen määrä. Hoitohenkilökuntaa ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Samalla nykyisiä suosituksia hoitajamitoituksesta pyritään kiertämään yksityisissä hoitoyhteisöissä voitontavoittelun takia. Henkilökuntaa näemmä myös yritetään vaientaa kertomasta epäkohdista. Tämä on lainvastaista.

On käsittämätöntä, että jotkin hoivayritykset pyrkivät tekemään voittoa tällä tavalla pitämällä tietoisesti hoitohenkilökunnan määrää minimissä.  Ahneus on ottanut vallan. SDP on jo usean vuoden ajan vaatinut yhtenä ratkaisuna laadukkaan hoidon turvaamiseksi sitovan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin nykyisten suositusten sijaan.

Ilahduttavaa on, että tänään myös keskusta ja siniset asettuivat kannattamaan riittävän hoitajamitoituksen kirjoittamista lakiin. Vain kokoomus erottuu puolueiden joukosta ainoana, joka asiaa ei kannata, eikä puheenjohtaja Pettei Orpon kommenttien valossa nähtävästi edes harkitse asiaa.

Tässä linjassaan kokoomus on sinänsä johdonmukainen, koska jo viime vaalikaudella puolue torppasi hallituksessa hoitajamitoituksen kirjaamisen lakiin. Vastaavasti nykyisellä vaalikaudella kokoomus halusi alentaa suositusta hoitajamitoituksesta 0,5 hoitajasta 0,4:ään.

Huolestuneiden suomalaisten katseet kääntyvätkin nyt kokoomukseen, joka pitää riittävää hoitajien määrää panttivankinaan.

Joona Räsänen
Kansanedustaja (sd.)

Kommentit

kommenttia