Seksuaalirikosten rangaistuksia edelleen kovennettava

Julkaistu kategoriassa Blogi.

Viime päivinä olemme saanet jälleen kuulla kuvottavista lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista. On yksiselitteisen väärin ja tuomittavaa, että lapset joutuvat arjessaan kohtaamaan näitä asioita. Jokaisella lapsella oikeus turvalliseen lapsuuteen ja meidän aikuisten tärkein tehtävä on taata tämän toteutuminen.   

Suomessa on edelleen tarvetta koventaa lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia. Erityisesti törkeistä teoista tuomittavien minimirangaistusten koventamisen tarve on tunnistettu laajasti. Tämä asia jäi valitettavasti puolitiehen tällä vaalikaudella, kun hallituspuolueet priorisoivat sote-uudistuksen ohi eduskuntaryhmien yhteisen sopimuksen, jolla näitä minimirangaistuksia olisi kovennettu.

Törkeän seksuaalisen hyväksikäytön minimirangaistuksen korottamisessa kyse olisi siitä, että kyseisestä rikoksesta ei enää selviäisi ehdollisella rangaistuksella. Seuraavan hallituksen on tämä muutos tehtävä.

Tarvitsemme Suomeen myös selkeän suunnitelman lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan torjuntaan. Eri lapsi- ja perhejärjestöt ovatkin vaatineet Lanzaroten yleissopimuksen mukaista kansallista toimeenpanosuunnitelmaa torjua lasten seksuaalista riistoa ja hyväksikäyttöä. Suomi on ratifioinut tämän sopimuksen jo vuonna 2011. Myös YK:n lapsen oikeuksien komitea on kehottanut Suomea vahvistamaan keinoja selvittää lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia, varmistamaan riittävät resurssit erityisesti internetissä tapahtuvan hyväksikäytön torjumiseksi ja parantamaan toimia ja koordinointia alalla.

Vaalien jälkeen muodostettavalla hallituksella on suuri vastuu näiden asioiden edistämisessä. On myös syytä pohtia lainsäädännön muuttamista siten, että näytön ollessa selvä näin törkeistä rikoksista epäillyt eivät voi odottaa tuomiotaan vapaalla jalalla.

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd)

Kommentit

kommenttia