Sipilän hallituksen mahalasku

Julkaistu kategoriassa Blogi, Yleinen.

Kuluneen viikon aikana pääministeri Juha Sipilälle vihdoin valkeni, että hallituksen maakunta- ja sote-uudistuksen tie on loppuun kuljettu. Hankkeen epäonnistumisen seurauksena pääministeri päätti sitten perjantaina kaataa koko hallituksen.

Pääministeripuolue keskustaa lukuun ottamatta lähes kaikille muille oli ollut jo pidemmän aikaa selvää, että hallituksen sote-uudistus ei tule koskaan näkemään päivänvaloa. Siksi oli vain ajan kysymys, milloin ja millä tavalla hallituksen malli kaatuisi vaalikauden aikana.

Hallitus voi syyttää tilanteesta vain itseään. Jos keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset eivät olisi marraskuussa 2015 sitoneet toisiinsa maakuntien perustamista ja palveluiden laajaa markkinaehtoistamista, olisi tilanne nyt varmasti toinen.

Tämän lehmänkaupan seuraukset ovat nyt kaikkien nähtävillä. Hallituksen jääräpäisen toiminnan seurauksena sote-sirkusta on saanut jatkua jo useiden vuosien ajan aivan turhaan. Veronmaksajan rahaa on palanut useiden satojen miljoonien verran.

Sote-sirkuksen päätyttyä Sipilän hallituksen mahalaskuun on aika palata uudistuksen alkuperäisiin tavoitteisiin. Tosiasia on, että Suomi tarvitsee edelleen sote-uudistuksen, joka parantaa hoitoon pääsyä ja kaventaa kansalaisten välisiä hyvinvointi- ja terveyseroja.

Vaalien jälkeen työnsä aloittavan hallituksen on tehtävä ne linjavedot, joita noudatellen sote-uudistus toteutetaan laajalla parlamentaarisella yhteistyöllä ilman lehmänkauppoja. Virheistä pitää oppia.

Vaikka hallituksen sote-sirkus päättyikin, eivät eduskunnan työt ole vielä nykyisen vaalikauden osalta tehty. Toivoa sopii, että eduskunta saa käsiteltyä loppuun asti laajan konsensuksen piirissä olevat hankkeet tiedustelulaeista kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä luopumiseen.

Kuten viime vaalikaudenkin, myös päättyvän vaalikauden loppu kääntyi surulliseksi farssiksi. Tämä on harmillista, eikä anna hyvää kuvaa maan poliittisen järjestelmän tilasta. Seuraavan hallituksen on syytä olla viisaampi.

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd.)

Kommentit

kommenttia