• 050 547 5590
  • joona@joonarasanen.fi

Sopiminen voittaa sanelun

Suomi on ajautumassa työmarkkinoilla pitkittyvään vastakkainasettelun kierteeseen, josta maan hallituksella ei selvästikään ole pohdittuna tietä ulos. Tulevien päivien työtaisteluiden piirissä on nyt jo yli 300 000 työntekijää eri aloilta. Palkansaajat ovatkin lähteneet laajasti liikkeelle vastustamaan hallituksen toimia, jotka heikentävät ihmisten turvaa ja toimeentuloa.

Palkansaajien huoli on aiheellinen. Mikäli hallituksen toimet päätyvät käytäntöön, niin jatkossa työntekijöitä on helpompi irtisanoa, ensimmäinen sairaspoissaolopäivä on palkaton, työntekijän lomauttamisen varoaikoja lyhennetään ja työttömyysturvaa leikataan rajusti. Onpahan hallituspuolueista myös väläytelty sunnuntain tuplapalkasta luopumista. Hallitus kyllä tietää, että näitä toimia vastustetaan ja siksi se onkin rajoittamassa lakko-oikeutta.

Moni työnantajakin on ihmeissään, kun hallitus on viemässä yksipuolisesti eteenpäin sellaisenaan kaikki hurjimmatkin toimet, joita elinkeinoelämän lobbarit ovat toivoneet. Hallitus onkin tehnyt näin itsestään työmarkkinaosapuolen ja seuraukset voivat olla karmaisevat. On todennäköistä, että keväällä nähdään hyvin merkittävä määrä työtaisteluita, eikä parempaa ole luvassa syksyllä alkavan työehtosopimuskierroksen osalta. Suomen taloudellinen tilanne vaatisi nyt ennen kaikkea yhteen hiileen puhaltamista, mutta hallitus ajaa omalla jääräpäisellä toiminnallaan työmarkkinat kaaokseen.  

Kaiken kukkuraksi jopa valtiovarainministeriö on todennut, että hallituksen suunnitelmilla heikentää Suomalaista työelämää ei ole työllisyyttä tai taloutta parantavia vaikutuksia. Hallituksen kaavailemissa muutoksissa näyttääkin olevan kyse jostain aivan muusta. Myös riippumaton Talouspolitiikan arviointineuvosto totesi omassa raportissaan, että hallituksen työllisyyspolitiikan positiiviset vaikutukset ovat kokonaisuudessaan hyvin epävarmoja. Jopa elinkeinoelämän omat tutkimuslaitokset arvioivat työelämän heikentämisen työllisyysvaikutukset minimaalisiksi.

Hallitus on toimillaan viemässä Suomea suuntaan, joka on täydellisen väärä. Viisas hallitus saisi työmarkkinaratkaisut toimimaan Suomen kasvun eteen vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, ei hakisi Suomen edun vastaisia selkävoittoja palkansaajista. Sen sijaan, että hallitus lyö nyrkkiä pöytään, sen pitäisi tarjota kättä päälle. Hallitus voi vielä valita sopimisen tien sanelun sijaan. Uskon, että palkansaajat ovat laajasti valmiita neuvottelemaan työelämän uudistamisesta, jos hallitus luopuu jääräpäisistä työelämäheikennyksistään.

Suomen menestys on aina rakentunut juuri sopimiselle, eikä kansaa jakavalla vastakkainasettelulle. Hallituksen on syytä tämä muistaa.

Joona Räsänen, kansanedustaja (sd)