Tarvitsemme ratkaisuja energiakriisiin

Julkaistu kategoriassa Blogi.

Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 30. elokuuta 2022

Suomea uhkaa paheneva energiakriisi. Varsinkin sähkön hinta on noussut historiallisen korkealle tasolle. Suomalaisten sähköstä maksamat hinnat ovat lyhyessä ajassa moninkertaistuneet muutaman vuoden takaisesta. Ensi talvesta on tulossa näillä näkymin erittäin vaikea.  

Energiakriisin taustalla on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Euroopan riippuvuus venäläisestä energiasta näkyy meillä nyt karulla tavalla, kun Putin laittaa kaasuhanoja kiinni. Kaasun hinnan nousu nostaa sähkön hintaa Keski-Euroopassa, lisää sähkön vientiä myös Pohjoismaista Keski-Eurooppaan ja nostaa näin ollen myös Suomeen tuotavan sähkön hintaa.

Energian saatavuusongelmista johtuva hintojen nousu uhkaa ensi talvena jo tavallisten ihmisten pärjäämistä. Mikäli hinnat pysyvät korkealla pidempään, ovat myös suomalaisen ja eurooppalaisen teollisuuden toimintaedellytykset uhattuna. Energiakriisi saattaa johtaa pidentyessään koko taloutemme vakavaan taantumaan.

Seuraavien kuukausien aikana tarvitsemme yhteiskunnassa päätöksiä kotitalouksien ahdingon helpottamiseksi. Nyt on syytä ottaa käyttöön kaikki keinot, joilla energiahintojen kehitystä voidaan lievittää. Kriisitilanteessa on syytä välttää turhaa kirkasotsaisuutta.

Ensisijaista on huolehtia siitä, että kaikki mahdollinen sähkön tuotantokapasiteetti on jatkossa käytössä. Siksi energiajärjestelmäämme kuuluva tehoreservi on saatava kokonaisuudessaan käyttöön. Pelkät kuluttajille suunnatut tuet eivät auta, mikäli tuotantoa ei kyetä nostamaan. Tarvitsemme myös yhteisiä toimia koko EU:n alueella sähkön hintakehityksen hillitsemiseksi.

Sähkön hintaan voidaan myös vaikuttaa kulutuksen siirtämisellä päivän sisällä kovan kysynnän tunneilta pienemmän kysynnän tunteihin. On kuitenkin rehellistä myöntää, että kokonaan hintojen nousua ei voida välttää. Jokainen meistä tulee kokemaan tämän lompakossaan. Vaikeassa tilanteessa yhteiskunnan on syytä kohdistaa rahalliset tuet haavoittuvimmassa asemassa oleville.  

Akuutissa kriisissä on myös pidemmän aikavälin tavoite Suomen ja EU:n on irrottautumiseksi kokonaan fossiilisesta energiasta. Nyt on tehtävä myös päätöksiä, jolla turvataan lähivuosien energiatuotantoa. Esimerkiksi ydinvoimaa tarvitaan uusiutuvien energiamuotojen rinnalla. Siksi Loviisan ydinvoimaloiden jatkoluvasta pitäisi tehdä päätös vielä tämän vaalikauden aikana. Samoin pienydinvoiman kehittämiseen tarvitaan lisää vauhtia ja tätä koskevaa suunnittelua pitää ripeästi edistää.

Joona Räsänen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

Kommentit

kommenttia