• 050 547 5590
  • joona@joonarasanen.fi

Työ tarvitsee tekijänsä ja tekijä palkkansa

Kolumni on ilmestynyt Länsi-Uusimaassa 19. helmikuuta 2023

Ainoastaan sanakirjassa menestys tulee ennen työntekoa. Työ on yhteiskuntamme kivijalka. Sen pohjalle rakennetaan kestävästi ihmisten toimeentulo ja osallisuus, mutta myös yhteiskunnan menestys ja vauraus. Myönteinen työllisyyskehitys, aktiivinen elinkeinopolitiikka, työelämän kehittäminen ja yritysten toimintaympäristöstä huolehtiminen ovat kestävintä talouspolitiikkaa. Tarvitsemme jatkossa kaikki kynnelle kykenevät töihin.

Viime vuosina työllisyys on onneksi kehittynyt Suomessa varsin suotuisasti. Samaan aikaan pula osaavasta työvoimasta on muodostunut keskeisimmäksi talouskasvumme pullonkaulaksi. Tilanne on nurkinkurinen, sillä avoimia työpaikkoja on ollut entistä enemmän tarjolla, mutta työttömyys on pysytellyt itsepintaisen korkealla. Ongelman taustalta paljastuu, että avoimet työpaikat ovat monesti eri toimialoilla ja paikkakunnilla kuin työttömät työnhakijat. Lisäksi työn vastaanottamisen kynnys on monesti liian korkea.

Tilanteen korjaamiseksi ei taida olla yhtä hopealuotia. Useimmiten ratkaisuksi esitetään koulutusmäärien nostamista, koulutuksen kehittämistä, työn vastaanottamisen kynnyksen madaltamista sekä työperäisen maahanmuutton edistämistä.

Yhtä aikaa työelämän houkuttelevuutta on pystyttävä parantamaan työoloja ja palkkausta kehittämällä. On vaikea nähdä, että työelämän vetovoima paranisi, mikäli työssä ei jaksa tai palkalla ei tule toimeen. Samoin tiedämme, että monessa ammatissa rahallinen korvaus jää huomattavasti pienemmäksi kuin työn arvo on yhteiskunnalle. Mikäli osaajapula halutaan todella ratkaista, näissäkin asioissa on päästävä eteenpäin.

Myös julkisen talouden näkökulmasta on kestävintä, että ihmiset tulevat palkallaan toimeen. Palkkojen ostovoimasta huolehtimista korostaa se, että palkansaajien reaaliansiot laskivat viime vuonna eniten yli 60 vuoteen.

Palkanmuodostus kuuluu työmarkkinajärjestöille. Suomessa on perinteisesti kyetty sopimalla huolehtimaan sekä ostovoiman turvaamisesta että kilpailukyvystämme. Sopiminen on jatkossakin sekä työntekijöiden että työnantajien etu. Tarvitsemme tulevaisuudessa laajalla rintamalla erilaisia ratkaisuja, jotta jatkossa työ löytää tekijänsä ja tekijä tulee palkallaan toimeen.

Joona Räsänen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja (sd)